aranygaluska.png

Mindenmentes aranygaluska, gyermekkorod ízvilága

2021-08-19

"Azt hiszem mondhatom azt, hogy az egyik legkedveltebb desszertemet hoztam most nektek videós verzióban. Ha dió, akkor már tuti toplistás. Szóval egy diós süti, amire természetesen dukál a vanília sodó. Nem más ez, mint az aranygaluska. Ugye ti is nagyon szeretitek?" - Mondta Kiss Mona, miután élete legjobb mindenmentes aranygaluskáját készítette el. Készen állsz arra, hogy Te is elkészítsd eddigi életed legeslegjobb aranygaluskáját, ami ráadásul még meg is felel a speciális étrendet követők elvárásainak?

Egy olyan aranygaluska receptet hoztunk el Neked, ami:

  • Gluténmentes
  • Tejmentes
  • Tojásmentes
  • Cukormentes
  • Szójamentes
  • Élesztőmentes
  • Kész lisztkeverékmentes
  • Vegán 

Érdekességek az aranygaluskáról

Tudtad, hogy az aranygaluska szó 1862 és 1874 között jelent meg elsőnek a magyar értelmező szótárban? Ráadásul Jókai Mór a Vasárnapi Újság 1862. július 6-i számában megjelent Nemzeti eledeleink című cikkében szerepelteti a tordai aranygaluskát azoknak az ételeknek a felsorolásában, „a mi után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik”. Te is sóhajtoznál egy jó aranygaluska után, ha külföldön élnél? Még egy érdekesség ezzel a finomsággal kapcsolatban, hogy a 20. század közepére az Amerikai Egyesült Államokban is népszerűvé vált ez az egyedi sütemény a magyar, illetve zsidó magyar pékségeknek köszönhetően. Fantasztikus térhódítás, ugye?

Mindenmentes aranygaluska recept


Hozzávalók a tésztához:


25 dkg barna rizsliszt

10 dkg tápióka keményítő

10 dkg kölesliszt

2 dkg útifű maghéj

2 dkg útifű maghéj őrlemény

1 csomag sütőpor

2 kanál négyszeres édesítő

5,5 dl víz

2,5 ek. citromlé

Margarin

reszelt dió

Hozzávalók a sodóhoz:


1 dl Növényi tejszín

25 g Vanília puding

Édesítőszer ízlés szerint

4 dl Növényi tej

Elkészítése:

  1. Alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a vizet és a citromlevet.
  2. Összedolgozzuk, 5-10 percig pihentetjük.
  3. Kinyújtjuk kör alakúra, kb 1 cm vastagságúra.
  4. Kerek szaggató formával, vagy pohárral kiszaggatjuk.
  5. Egy kerek tepsit kibélelünk sütőpapírral. Majd a kiszaggatott korongok két oldalát bekenjük margarinnal, és beleforgatjuk a dióba.
  6. Ezeket rétegezzük a formába, amíg el nem fogynak a korongok.
  7. A maradék diót rászórjuk a tetejére.
  8. 180 C°-os előmelegített sütőben kb 45-50 percig sütjük.
  9. A sodóhoz összekeverjük az alapanyagokat, és sűrűre főzzük.
  10. Kis tányérba szedjük az elkészült galuskát, és rálocsoljuk a sodót.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kapcsolodó bejegyzések


csokis csiga recept (1).png
2021-08-17
Csokis csiga ❤️❤️ Na de hogy?? Nagyon csokisan 😅Elkészítése ismét nagyon egyszerű, ahogy a videóból ki is derül! ❌Glutén,tej,tojás,cukor,szója, kész lisztkeverékmentes ✅Vegán 😃
galette recept.png
2021-08-19
Te tudod, hogy mi a galette? És azt, hogy hogy kell elkészíteni? Ebben a cikkben megmutatjuk Neked, hogy készíts tökéletes mindenmentes galette-et, ami beleillik a speciális étrendedbe!
croissant.png
2021-08-18
Croissant rajongók most figyeljetek! Valami nagyon tutit sikerült ismét összehozni Kiss Monával! Jól megtöltött lekváros-erdei gyümölcsös finomság készült a legújabb videóban. Glutén-,tej-,tojás-,cukor-,szója-, és kész lisztkeverékmentes, valamint vegán ;)
kenyér recept.png
2021-08-16
Mindenmentes kenyér recept, ami megfelel a gluténérzékenyek, és az inzulin rezisztensek igényeinek is! Nagyon, nagyon finom, és még harmadnap is puha. Rostban gazdag, lassú felszívódású lisztekből készült. Te mikor fogod kipróbálni?