"Azt hiszem mondhatom azt, hogy az egyik legkedveltebb desszertemet hoztam most nektek videós verzióban. Ha dió, akkor már tuti toplistás. Szóval egy diós süti, amire természetesen dukál a vanília sodó. Nem más ez, mint az aranygaluska. Ugye ti is nagyon szeretitek?" - Mondta Kiss Mona, miután élete legjobb mindenmentes aranygaluskáját készítette el. Készen állsz arra, hogy Te is elkészítsd eddigi életed legeslegjobb aranygaluskáját, ami ráadásul még meg is felel a speciális étrendet követők elvárásainak?
Egy olyan aranygaluska receptet hoztunk el Neked, ami:
Tudtad, hogy az aranygaluska szó 1862 és 1874 között jelent meg elsőnek a magyar értelmező szótárban? Ráadásul Jókai Mór a Vasárnapi Újság 1862. július 6-i számában megjelent Nemzeti eledeleink című cikkében szerepelteti a tordai aranygaluskát azoknak az ételeknek a felsorolásában, „a mi után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik”. Te is sóhajtoznál egy jó aranygaluska után, ha külföldön élnél? Még egy érdekesség ezzel a finomsággal kapcsolatban, hogy a 20. század közepére az Amerikai Egyesült Államokban is népszerűvé vált ez az egyedi sütemény a magyar, illetve zsidó magyar pékségeknek köszönhetően. Fantasztikus térhódítás, ugye?
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg barna rizsliszt 10 dkg tápióka keményítő 10 dkg kölesliszt 2 dkg útifű maghéj 2 dkg útifű maghéj őrlemény 1 csomag sütőpor 2 kanál négyszeres édesítő 5,5 dl víz 2,5 ek. citromlé Margarin reszelt dió |
Hozzávalók a sodóhoz:
1 dl Növényi tejszín 25 g Vanília puding Édesítőszer ízlés szerint 4 dl Növényi tej |
Elkészítése:
Jó étvágyat kívánunk hozzá!